top of page

Ajutor, sunt boboc!



Tranziția de la liceu la facultate nu este niciodată ușoară și de multe ori pe parcursul anilor mai mari de facultate ne dăm seama că am fi vrut să facem altfel lucrurile.

Pentru ca tu să nu ai regrete, noi, cei care am trecut deja prin asta, ne-am gândit să îți facem o listă cu sfaturi esențiale de supraviețuire în primul an de facultate.

Din al doilea an deja poți spune că ai puțin mai multă experiență și te vei descurca mai bine.


 

1. Păstrează un echilibru între învățat și distracție.

Anul 1 de medicină veterinară poate ți se va părea plictisitor, pentru că este multă teorie și mai deloc practică, așa că sunt șanse mari să cazi în capcana “e doar primul an, am timp să învăț mai încolo”. Însă ai face cea mai mare greșeală, pentru că în primul an îți vei forma bazele, iar tot ce înveți acum te va ajuta în anii următori.

De asemenea, poți să cazi în cealaltă extremă – în care ajungi la epuizare punând 100% din energia ta în învățat – ajungând să treacă primul an pe lângă tine fără prieteni, pentru că ai fost prea focusat pe învățat. Vei vedea, oricum, că în ziua examenul vei avea senzația că nu știi nimic.




2. Nu lăsa învățatul pe sesiune.


Să poți păstra echilibrul de care spuneam la punctul 1, e extrem de important să nu te bazezi că vei învăța în timpul sesiunii.

Da, sunt 3-4 săptămâni atunci, însă crede-mă că nu îți va ajunge nici măcar să citești toată materia pentru examene, dar mai să o și înveți.

Așa că ia-ți câteva ore în fiecare weekend și citește de câteva ori ce ți s-a predat la cursuri și laboratoare în săptămâna respectivă. Asigură-te că ai înțeles ce ai citit (toceala nu te va ajuta aici, trebuie să ai o logică în informațiile pe care le citești).

Nu trebuie să înveți dumnezeiește o materie, oricum vei uita mare parte din ea. Învață să înțelegi, pentru tine, nu doar să iei examenul.




3. Învață să cauți ce nu înțelegi.


Cercetează: internet, cărți de la bibliotecă, grupuri de Facebook, Patreon-ul nostru, colegi, doctori etc. Când nu înțelegi ceva învață să cauți până înțelegi despre ce e vorba. Îți va crea un obicei bun care te va ajuta mult în această meserie.




4. Nu întârzia la cursuri și laboratoare.


Asta e o regulă de aur pe care ar fi bine să te asiguri că o respecți dacă nu vrei să îți faci viața mai grea.

Mulți profesori țin foarte mult la punctualitate, unii chiar ajung cu 5 minute înainte de fix.

Nu intra după ei – au o memorie de elefant și nu vrei să te țină minte într-un mod negativ, mai ales când vei sta față în față cu ei la examene.




5. Ia-ți mereu notițe.


Fie că sunt ale tale sau împrumuți de la colegi, asigură-te că săptămânal ai notițe cu ce s-a discutat la cursuri și laboratoare.

În sesiune toată lumea este agitată și s-ar putea să nu ai de la cine să faci rost de notițe pentru a învăța, riscând să rămâi cu capitole lipsă, iar o lege nescrisă spune că mereu îți pică exact acele subiecte la examen.

Toate acestea pe lângă faptul că de multe ori cărțile de la profesori le primești relativ târziu și nu ai cum să acumulezi atâta materie într-un timp relativ scurt, mai ales dacă nu ai fost atent la cursuri și laboratoare până atunci. (noi postăm pe Patreon constant cărțile sau notițele de la cursuri, iar majoritatea sunt deja acolo, rămânând aceleași de la an la an.)

Aici vreau să menționez că ar fi bine să îți iei chiar tu notițe, într-un caiet pentru fiecare materie – unii profesori dau puncte în plus la examene celor care au caiete puse la punct, iar asta anunță destul de târziu și nu vei mai avea chef să transcrii pagini întregi atunci.



6. Nu copia.


Niciodată.

Dacă nu ai învățat și crezi că poate poate vei scăpa așa, nu o face.

Și nu ne referim doar la faptul că îți vei face ție un rău, că “îți furi singur căciula”, deși tu te vei poticni în lipsa de cunoștințe când vei avea nevoie ulterior de ele.

Vorbim despre faptul că profesorii mereu știu.

Poate unii nu spun nimic chiar dacă observă, dar majoritatea te vor ține minte, iar de multe ori nu vei avea o singură materie cu acel profesor.

Sunt multe părți negative dacă o faci: te poate da afară din examen fără posibilitatea de prezentare în restanță, te poate pica apoi de câte ori vrea doar pentru că te-a ținut minte ca cel ce a încercat să “îl fure”, iar la un moment dat ocaziile gratuite de a da examenul se pierd și nu e tocmai ieftin să redai anumite examene.

Deci, dacă nu ai învățat, încearcă doar să te gândești dacă știi ceva despre subiect. Este bine să scrii și dacă poți scoate numai o propoziție.

Și nu îți face griji, restanța nu e capăt de lume. Toți am trecut prin ele, iar de multe ori profesorii sunt foarte de treabă și mai organizează examene pe parcursul anului chiar dacă nu este sesiune, așa că vei avea mai multe șanse să promovezi examenul.




7. Fă-ți prieteni.


E greu să treci prin facultate dacă nu ai cu cine împărtăși experiențele, atât plăcute cât și neplăcute.

Dacă până acum ai fost o fire timidă, e șansa ta să o iei de la început, să îți învingi temerile și să socializezi cât de mult poți.

Plus că medicina veterinară nu prea îți dă șansa să ai prieteni și în afara facultății – îți cam ocupă tot timpul.




8. Pune întrebări.

Vor fi multe cuvinte pe care nu le vei înțelege, deci lasă teama și rușinea deoparte și întreabă profesorii când nu îți este clar ceva. Ei vor aprecia că îți dai interesul, iar tu vei pleca lămurit/ă.




9. Urmează modulul pedagogic.


O greșeală mereu regretată de mulți studenți este că au ratat să facă modulul pedagogic când au avut ocazia.

Este gratis dacă te înscrii din primul an și nu îți ocupă atât de mult timp cât ai crede.

Profesorii care predau acel modul sunt mereu extrem de înțelegători și este destul de lejer să promovezi.

Ai nevoie de un minim de prezențe, al căror număr este de obicei destul de mic, și probabil un proiect sau un examen foarte ușor la final.

Nu știi cum te vei schimba în anii facultății și chiar dacă acum te gândești că nu vrei să predai, poate peste 6 ani vei avea altă părere și vei regreta că nu l-ai făcut la timp.

În plus, mai târziu va trebui să plătești să îl faci.




10. Folosește biblioteca universității sau sala de lectură să înveți.

Este foarte ușor să fii distras când ești în primul an, iar odată intrat într-un mediu înconjurat de alți studenți care învață, te va încuraja automat și pe tine să faci același lucru.




11. Ajută-ți colegii.


Este bine să lași egoismul deoparte dacă vrei să supraviețuiești în facultate.

Dacă poți oferi ajutor unui coleg, fă-o. Fie că e vorba de materiale sau că îi poți explica ceva, poate cândva îți va întoarce favoarea și te va salva în anumite situații. Sau poate chiar va face rost și de alte materiale de la alți colegi și vor ajunge și la tine.

În plus, nu strică niciodată să te înțelegi cu oamenii din jurul tău, chiar dacă nu ai nimic de câștigat de pe urma lor. Un mediu în care toți oamenii se înțeleg și ajută între ei este mai benefic pentru toți.




12. Nu sta deoparte când se cer voluntari la laboratoare.


De multe ori profesorii vor avea de exemplificat anumite lucruri și vor avea nevoie de studenți voluntari.

Lasă rușinea deoparte și oferă-te! Îți vei aminti mai ușor lecția dacă vei fi implicat activ în ea.



13. Fii respectuos.

"Capul plecat sabia nu-l taie"... Profesorii mereu apreciază un student cu respect.

Aici nu vorbim despre a sta doar în banca ta fără a scoate vreun cuvânt.

Vorbește-le cu respect, nu vorbi când ei vorbesc, nu povesti în ore cu colegii atunci când profesorii explică, iar dacă te întâlnești cu ei pe holuri, campus etc., salută mereu.

Îți va aduce numai plusuri.




14. Adresare corectă.


Știm că ești obișnuit să te adresezi cadrului didactic cu “domnul profesor/doamna profesoară”, însă în facultatea de medicină veterinară acele titluri se transformă în "domnul doctor/doamna doctor".

Mulți am aflat pe propria piele cât de sensibil poate fi subiectul și cât de tare se pot supăra unii dintre ei dacă folosești adresarea greșită.

Sunt și unii care vor dori altă adresare sau nu sunt deranjați, dar pentru siguranța ta e bine să uiți de cuvântul "profesor" și să îl înlocuiești cu "doctor".




15. Implică-te în asociațiile studențești.


Vei cunoaște studenți din anii mai mari care te pot ajuta cu materiale, sfaturi și vei crea prietenii frumoase.

Noi vom posta în grupul nostru de Facebook când sunt înscrieri pentru fiecare asociație de la medicină veterinară din țară, deci urmărește postările de acolo.




16. Nu rata examenele.


Nu amâna pe motiv că poate înveți mai mult data viitoare.

Asta e o minciună pe care o poți învăța pe propria piele sau ne poți crede pe noi pe cuvânt.

Mergi la examen, poate iei nota de trecere. Iar dacă nu ești mulțumit și vrei mai mult, poți merge liniștit la mărire, cu siguranța că ai examenul deja trecut.




17. Practică din primul an.


Dacă ai posibilitatea, nu rata ocazia să faci practică din primul an - cabinete, clinici, laboratoare, campanii de sterilizări etc. Secretul în această meserie este practica.



 

Profită din plin de acești ani - învață, zâmbește, distrează-te, plângi, pierde nopți, creează-ți amintiri. Sunt momente care vor rămâne cu tine mult timp de acum înainte.

Cam atât de la noi, drag boboc. Îți dorim mult succes în noua ta experiență!




bottom of page