top of page

Alimente toxice și benefice pentru câini



Chiar dacă tentația de a da câte o gustărică mai delicioasă blănosului tău poate fi mare, trebuie totuși să știm faptul că nu toate produsele pe care noi oamenii le mâncăm sunt benefice pentru animalele noastre.

Anumite alimente care sunt consumate zilnic sau sunt considerate chiar sănătoase pentru oameni, pot să reprezinte un pericol pentru animale.


Despre orice aliment am discuta nu trebuie să uităm de nivelul de toleranță al fiecărui animal.

Toleranța poate varia de la animal la animal și trebuie să fim conștienți că dacă un animal a mâncat un anumit produs și nu a avut de suferit, nu înseamnă neapărat că acesta este imun la produsul respectiv și să începem să îi dăm în doze mai mari.



 

PRODUSE PERICULOASE


În topul listei se află ciocolata. Oricât de tentant ar fi să împărtășești bunătățile cu patrupedul tău preferat, ciocolata are un efect toxic datorită conținutului de Teobromină, un acid care poate provoca convulsii și chiar moartea animalului tău.



Cafeaua. Ceea ce pe noi oamenii ne ajută să avem o doză de energie mai mare dimineață, le poate dăuna câinilor.



Strugurii și stafidele. Deși pare ceva inofensiv pentru câini, strugurii pot provoca insuficientă renală acută.



Avocado. Chiar dacă printre cele mai afectate animale nu se află neapărat câinii, avocadoul reprezintă un pericol datorită conținutului de persină și ar trebui să luăm în considerare și sămânța centrală mare care reprezintă un pericol de sufocare.



Oasele provenite de la pui. Deși nu sunt toxice oasele de pui merită menționate deoarece prezintă un pericol datorită așchieri acestora în momentul în care se rup.

Riscul perforării unui organ al aparatului digestiv este foarte mare.



Alcoolul. Poate provoca probleme la nivelul ficatului și al rinichilor.




Ceapa. Poate provoca o anemie severă la câini, la fel și ceapa pudră care este chiar mai dăunătoare datorită concentrației ridicate.


Usturoiul. Nu este un aliment la fel de periculos ca ceapa, dar usturoiul în cantități mari poate provoca la fel de ușor anemie severă la câini, punându-le viață în pericol.



Nucile de macadamia. Acestea reprezintă un pericol la adresa câinilor și deși este destul de ușor să uităm de ele mai ales dacă sunt în prăjituri sau alte gustări dulci, trebuie să fim atenți la acest aspect.



Xylitol. Este un îndulcitor prezent în gumele de mestecat, pasta de dinți, untul de arahide sau în dulciurile fără zahăr.



Drojdia și produsele din drojodie precum aluatul crud.



Sarea. Nu este recomandat să oferim gustări precum chipsuri sau alte produse condimentate deoarece pe lângă alte dereglări care apar în întregul organism acestea vor avea că rezultat consumul excesiv de apă și urinări frecvente care pot produce un dezechilibru electrolitic.




Oul și carnea crudă. Deși poate pare destul de ciudat când vorbim de faptul că aceste alimente pot fi periculoase pentru carnivore, trebuie totuși să fim conștienți de riscul pe care îl reprezintă netratarea termică a produselor care pot conține anumite bacterii și virusuri care pot provoca foarte ușor toxiinfecții alimentare.



 

Deși vorbim în principal despre alimente în acest articol, nu trebuie să uităm de produsele farmaceutice de uz uman.

Medicamente ca și Ibuprofenul, Paracetamolul sau Aspirina sunt metabolizate diferit de către animale și nu trebuie administrate acestora. Pot avea efecte secundare sau chiar letale.


 

PRODUSE BENEFICE



Morcovi. O gustare perfectă pentru câinele tău datorită conținutul bogat de nutrienți și vitamine și a consistenței mai dure care ajută la prevenirea depunerii tartrului.




Dovleac. Oricare parte a dovleacului este preferată de către câinele tău, nu poate fi decât o bucurie. De la coajă, la semințe sau miez, dovleacul este bogat în minerale și vitamine și ajută la tratarea afecțiunilor de la nivelul aparatului urinar.

Prepararea dovleacului este ușoară, iar când vine vorba de semințe acestea pot fi mărunțite.




Pește. Sardinele, somonul, heringul sau macroul au un conținut bogat de Omega 3. Omega 3 este un acid gras esențial care poate face minuni la nivelul pielii sau blănii animalului tău. Nu uitați să eliminați înainte oasele din carne pentru a nu risca ca animăluțul vostru să se înece.




Mere. La fel că morcovii, textura mai tare a merelor ajută la evitarea depunerii tartrului. De asemenea este o sursă importantă de antioxidanți.

ATENȚIE! - eliminați semințele înainte, pentru că acestea elimină o cantitate mică de cianură atunci când sunt sparte, deci sunt toxice pentru animăluțul tău.




Mazărea. Fiind un aliment bogat în fibre și lipsit de gluten poate fi folosit în cazul animalelor cu probleme digestive.




Ouă. O sursă foarte bună de proteine, ouăle sunt o soluție și în cazul unor probleme digestive.

Tot ce trebuie să știi este că nu este indicat să fie mâncat crud datorită riscului apariției unor toxiinfecții alimentare cauzate de virusuri sau bacterii precum Salmonella sau Campylobacter.



Ovăz. Ovăzul combinat cu apă poate fi o gustare foarte sănătoasă pentru câinele tău, fiind un aliment cu conținut ridicat de vitamine și fibre.



Cașcaval. În cazul în care animalul tău nu are intoleranță la lactoză, cașcavalul este perfect pentru o recompensă în momentul în care acesta este ascultător.



Pepene verde. O gustare zemoasă într-o zi caldă de vara, însă pentru a evita problemele digestive este bine să alegem sâmburii.



Orez. Bogat în carbohidrați și amidon poate servi ca o masă importantă pentru patrupedul tău. Orezul conține și fier, vitamina B3 și D. Tot ce trebuie să faci este să fierbi orezul, iar masa este gata.



 

Alte produse benefice care pot fi incluse în alimentația câinilor sunt nucile de cocos și laptele de cocos, bananele, cartofii dulci, nucile sau sursele de proteine animale precum carnea de pui, iepure, curcan, oaie, vită.


 

Orice tip de hrană nou introdusă în alimentația animalului tău trebuie testată prin administrarea unei porții mici, iar dacă nu există efecte secundare precum diaree sau vărsături atunci gradual se poate crește cantitatea.


 

Atenție la alergii!


Deși anumite produse se pot considera nepericuloase sau chiar benefice pentru un animal, nu trebuie să uităm de posibilele alergii.


Dintre cele 4 tipuri de alergii (care se diferențiază în principal prin durata răspunsului imun) ca și în cazul oamenilor, trebuie să fim foarte atenți la alergia de tip anafilactic (animalul salivează excesiv, se sufocă, apare cianoza mucoaselor (se învinețesc) etc.) care se manifestă cel mai rapid și reprezintă cel mai mare pericol la adresa vieții animalelor.


În caz de șoc anafilactic trebuie să mergeți de urgență la cel mai apropiat cabinet veterinar.


bottom of page