top of page

Alimente toxice și benefice pentru pisici



Știm cât de greu este să reziști tentației de a-ți împărtăși mâncarea delicioasă cu animalul tău preferat, însă înainte să faci asta trebuie să știi ce alimente sunt benefice, dar mai ales ce alimente nu au voie să fie consumate de către prietenul tău blănos.


Chiar dacă unele produse pe care le prezentăm pot avea un efect negativ trebuie să ținem cont de nivelul de toleranță al fiecărui animal. Toleranța diferă de la animal la animal și chiar dacă un anumit aliment a fost consumat la un moment dat de către animalul nostru și acesta nu a avut un efect nociv, nu trebuie să continuăm să îl administrăm pe motiv că animalul este imun la respectivul aliment.


 

PRODUSE PERICULOASE



Ceapa, usturoiul și arpagicul. Aceste legume pot produce anemie, atât în cazul pisicilor cât și în cazul câinilor. O expunere la o doză mică nu îi afectează, însă în cazul contactului cu pudra de ceapă sau alte produse asemănătoare foarte concentrate, pot pune în pericol viața animalului tău.





Lapte și produse lactate. Deși suntem obișnuiți din desene ca Jerry să fure laptele din farfuria lui Tom, în cazul pisicilor adulte nu este indicat consumul de lapte sau produse lactate, pentru că majoritatea pisicilor au intoleranță la lactoză.





Cafea și produse pe baza de cofeină. Orice aliment care conține cofeină nu trebuie să ajungă să fie consumat de animale. Consumul în cantități mari de cofeină poate avea efect letal.





Struguri și stafide. Ca și în cazul câinilor, despre care se știe că nu au voie să consume aceste fructe, pisicile sunt și ele afectate dacă mănâncă struguri. Rezultatul este insuficientă renală.





Tonul. Pisicile pot deveni ușor obsedate de consumul de ton, iar acest lucru nu este neapărat o problemă, atât timp cât nu mănâncă ton destinat consumului uman.

Un consum regulat al tonului pentru uz uman poate să producă probleme, datorită nivelului crescut de grăsimi nesaturate.




Ciocolata. Este la fel de periculoasă ca și în cazul câinilor. În componența ciocolatei există un acid care poate produce febră, vărsături, diaree și poate fi chiar fatal.





Mâncarea pentru câini. Fiecare animal are cerințele lui nutriționale, iar mâncarea câinilor nu este potrivită pentru pisici.




Ficatul. Nu reprezintă o problemă consumul moderat al acestui organ, care este bogat în vitamina A, dar consumul în cantități mari poate duce la intoxicație.

Intoxicația cu vitamina A, poate avea semne nervoase.





Produse pe bază de drojdie. Aici vorbim de alimente precum aluatul crud de pâine sau prăjituri. Acestea au proprietatea de a crește în volum și pot produce urgențe medicale precum dilatația gastrică.





Carnea și ouăle crude. Consumul acestor alimente fără aplicarea unui tratament termic este periculos din același motiv ca și în cazul oamenilor.

Bacterii și virusuri pot provoca toxiinfecții alimentare, pe care le evităm prin faptul că le supunem unor temperaturi la care acești patogeni nu pot să supraviețuiască.





Spanacul. Acest aliment ar trebui evitat în cazul pisicilor cu probleme digestive sau probleme ale aparatului renal, deoarece spanacul are în componență oxalați de calciu care ajută la formarea calculilor de la nivelul aparatul urinar (cunoscuți ca pietre la rinichi).





Cartofii cruzi și roșiile conțin solanină. Acesta este un alcaloid care poate afecta pisicile. În cazul în care legumele sunt fierte, acest component dispare și nu ar trebui să mai reprezinte o problemă.





Xylitolul. Este un îndulcitor care se găsește mai ales în cazul gumelor de mestecat fără zahăr, untului de arahide sau în componența pastei de dinți.




Oasele provenite de la pui sau pește. Deși nu sunt toxice oasele merită menționate deoarece prezintă un pericol datorită așchieri acestora în momentul în care se rup.

Riscul perforării unui organ al aparatului digestiv este foarte mare.


 


Produsele farmaceutice de uz uman reprezintă și ele un pericol foarte mare. Medicamente precum Ibuprofenul, Aspirina sau Paracetamolul sunt metabolizate diferit de către animale și pot avea efecte adverse nedorite sau pot fi chiar letale.

 


PRODUSE BENEFICE



Ouăle. Cât timp sunt gătite acestea pot servi ca o sursă importantă de proteine pentru pisica ta. Nu trebuie să fie consumate crude datorită riscului de toxiinfecție alimentară cu bacterii sau virusuri precum E. Coli sau Salmonella.





Carnea. Orice tip de carne care este gătită și necondimentata este perfectă.

În cazul în care te gândești cum să gătești carnea, această poate fi gătită prin orice modalitate, evitând totuși să fie prăjită datorită conținutului ridicat de grăsimi.





Ovăzul. Bogat în fibre și fier, combinat cu apă, poate fi o gustare perfectă pentru pisici.




Orezul. Datorită conținutului ridicat de fibre, orezul poate ajuta în cazul problemelor digestive dacă este consumat în cantități moderate.




Pește. Fiert și necondimentat, peștele este bogat în vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, trebuie doar să fi atent la oase.




Fructe. Marea majoritate a fructelor sunt benefice pentru pisici datorită conținutului bogat în vitamine și minerale.

Totuși trebuie să fim atenți să nu exagerăm datorită glucozei și fructozei, care pot predispune animalul la diabet.

Printre fructele sigure care pot fi consumate de pisici se numără: merele, bananele, perele, căpșunile, pepenele verde, afinele sau dovleacul.

Fiecare are avantajele lui dar trebuie să fim atenți la semințele acestor fructe deoarece în cazul merelor și perelor, aceste semințe conțin o substanță dăunătoare pisicilor.

Nu este si cazul semințelor de dovleac, care pot fi consumate dacă sunt mărunțite.





Legume. Câteva dintre legumele sigure pentru consumul pisicilor sunt: morcovi (bogați în beta-caroten, ajută la vedere), țelină (are proprietăți diuretice și poate ajuta în cazul pisicilor cu probleme la rinichi), castravețiI și mazărea (bogate în vitamine, minerale și apă, pot servi că o gustare perfectă pentru pisicile supraponderale).


 

Trebuie să ținem cont de faptul că pisicile sunt carnivore și chiar dacă anumite fructe sau legume le pot ajută, acestea servesc mai mult ca o gustare sau o recompensă deoarece sistemul lor digestiv este construit c să își ia nivelul de nutrienți necesar din proteine de origine animală.



 


Atenție la alergii!


Deși anumite produse se pot considera nepericuloase sau chiar benefice pentru un animal, nu trebuie să uităm de posibilele alergii.


Dintre cele 4 tipuri de alergii (care se diferențiază în principal prin durata răspunsului imun) ca și în cazul oamenilor, trebuie să fim foarte atenți la alergia de tip anafilactic (animalul salivează excesiv, se sufocă, apare cianoza mucoaselor (se învinețesc) etc.) care se manifestă cel mai rapid și reprezintă cel mai mare pericol la adresa vieții animalelor.


În caz de șoc anafilactic trebuie să mergeți de urgență la cel mai apropiat cabinet veterinar.

Comments


bottom of page