
Din păcate, dacă găsim un pui de câine sau pisică, nu este suficient să avem intenții bune. Fără îngrijiri corespunzătoare la vârste fragede, puii pot muri, chiar dacă îi luam în grija noastră.
Aici ne referim la puii ce abia au fost fătați, abia au deschis ochii sau nu se pot îngriji singuri – deci până în 5 săptămâni.
Cum știm ce vârstă are puiul? Din următoarele grafice:


Primul lucru pe care trebuie să îl faceți când găsiți un pui sau mai mulți asigurați-vă că mama lor chiar i-a abandonat.
Aceștia pot plânge, dar mama lor să fie plecată după mâncare sau doar la plimbare.
Dacă nu sunteți siguri de acest lucru, nu îi atingeți sau mutați sub nicio formă, pentru că mama lor trebuie să le recunoască mirosul, altfel îi poate răni sau abandona.
Puteți supraveghea zona 1-2 zile să vedeți dacă apare mama lor, dacă nu, îi puteți lua. Acest interval depinde și de pericolul la care sunt expuși, condiții meteo etc.
Dacă mama lor nu apare, posibil vor începe să exploreze în afara cuibului după mâncare.
Bineînțeles, dacă găsiți puii iarna, când sunt temperaturi foarte scăzute, și vă încumetați să îi îngrijiți ca apoi să le căutați un cămin, nu se mai pune problema de așteptat 1-2 zile, pentru că aceștia pot muri de frig în acest timp.
Trebuie să fiți foarte conștienți că odată ce îi luați sunt responsabilitatea voastră și viața lor depinde de voi.
Nu merge să îi duceți peste câteva zile înapoi de unde i-ați găsit, pentru că faceți mai mult rău.
Bineînțeles, nici să pasați responsabilitatea asociațiilor de animale care, săracii, deja sunt supraaglomerați, iar oamenii ăia nu mai au timp nici să respire.
Puteți să îi contactați să le cereți ajutorul, iar dacă pot, vor ajuta – însă nu trebuie să îi puneți în fața faptului împlinit sau să îi surprindeți la ușă cu alte animăluțe.
Mai bine lăsați natura să își urmeze cursul, decât să interveniți negativ.
Nu vreau să par dură, dar e o responsabilitate mare pe care trebuie să o considerați bine înainte.
Este un sentiment extraordinar să ajuți niște ghemotoace de blană să se dezvolte, ca apoi să poată avea familii iubitoare.
Dacă ai decis să ajuți, există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a le oferi îngrijirea corespunzătoare.
Dacă puiuții sunt foarte mici, cel mai bine este să găsești o mamă adoptivă care să îi alăpteze și îngrijească.
Poți posta pe grupurile de Facebook dedicate animalelor din orașul tău. De multe ori se găsesc oameni al căror animal le-a fătat și acceptă să mai ia în foster câțiva pitici.
Dacă nu găsiți mamă adoptivă din aceeași specie, voi veți lua rolul de părinte.
Nu se pot hrăni singuri
Deci va trebui să îi hrănim cu biberonul.
Cel mai bine este să cumpărăm lapte special pentru câini și pisici (Royal Canin sau orice altă firmă care are), însă dacă nu avem posibilitatea, din diverse motive, putem prepara o formulă:
1 gălbenuș de ou
1 linguriță miere
Lapte de vacă 1,5% grăsime – 400 ml pentru câini și 200 ml pentru pisici
Pentru laptele special, cumpărat din magazin, de obicei au instrucțiuni despre cum se prepară - nu vă speriați, se adaugă doar apă, dar trebuie să citiți ce cantitate, ca să nu fie prea concentrat sau prea diluat.
Indiferent ce tip de lapte folosim, cumpărat sau formulă, acesta trebuie să fie cald, NU FIERBINTE. De obicei la o temperatură de 38 grade Celsius, însă dacă nu aveți cu ce să măsurați, puteți să va picurați o picătură pe dosul palmei.