top of page

Calmarea animalelor de RevelionPerioada sărbătorilor de iarnă - un coșmar pentru stăpânii blănoșilor terifiați de artificii, pentru salvatorii de animale de a doua zi și pentru veterinarii care pleacă de la petreceri de Revelion pentru cazuri grave datorate artificiilor.


An de an, după noaptea de Revelion, internetul e inundat de anunțuri cu pisici și câini pierduți sau fugiți de acasă din cauza zgomotelor asurzitoare provocate de artificii.


Pentru un animal artificiile și pocnitorile sunt un fenomen brusc, pentru care nu apucă să se pregătească și să înțeleagă ce se întâmplă, pentru el fiind echivalentul unui bombardament pentru noi – iar faptul că au auzul mult mai fin decât al nostru nu ajută deloc.


Deși toate acestea nu sunt o noutate, nu mulți oameni știu cum să prevină dispariția animalului, sau cum să facă față situației în cazul în care acesta devine foarte neliniștit.


Trebuie să știm în primul rând că există cazuri în care unii blănoși nu mai pot fi salvați – da, pot muri de la șoc și stresul provocat de artificii.


Există totuși soluții pentru a le face noaptea de Revelion ceva mai ușoară prietenilor noștri necuvântători și pentru a evita pierderea lor.


 

Când câinele tău stă doar în grădină, fără acces în casă...


Trebuie să înțelegi că pentru animale, petardele și artificiile se aud mult mai puternic decât le auzim noi, fiind o adevărată traumă pentru acestea.


Chiar dacă crezi că efectiv câinele tău nu poate scăpa din gradină, gândește-te că acesta va fi terifiat și va reacționa în disperare, riscându-și chiar viața doar ca să găsească un loc unde să înceteze zgomotele asurzitoare. Chiar dacă îl prinzi în lanț, ai garduri înalte sau el are propriul spațiu cu gard, acesta tot poate scăpa.


Dacă locuiești la casă și nu vrei să bagi animalul în casă, sigur ai o cameră tehnică, o bucătărie/baie exterioară, un hambar – orice închis cu ușă, din care câinele nu poate fugi săpând sau sărind.

Cel mai bine este să îl lași să intre de bunăvoie în acea încăpere de câteva ori înainte de această noapte pentru a știi că se află tot în preajma casei și este un spațiu sigur pentru el.

Nu uita să te asiguri înainte că nu există lucruri ușor accesibile în care se poate răni (cuie, fierăstrău, lemne ce pot cădea).


Așează-i o pătura, poate ceva ce are mirosul tău, o jucărie, un culcuș, orice l-ar ajuta să se simtă în siguranță – așa știi că ai scăpat de grija de a-l căuta a doua zi.


Răsfățații de apartament – ce ne facem cu ei?


Fie că locuiești la casă sau la apartament, fie că ai câine sau pisică, dacă îți petreci noaptea de Revelion cu blănosul tău știi cât de agitat devine când începe zgomotul puternic al artificiilor.


Cel mai important lucru este ca tu să fii în primul rând calm, pentru a nu-i transmite starea ta de neliniște animalului.


De cele mai multe ori pisicile doar se pitesc terifiate în locuri ascunse rămânând acolo o perioadă lungă de timp.


În schimb, câinii sunt mai greu de gestionat pentru că nu își prea găsesc acel loc.

Partea bună este că nu pot fugi dacă sunt în casă. Partea proastă este că tot îți poate scăpa când ieși la plimbare cu el dacă nu ești atent/ă.

De aceea cel mai bine este ca plimbarea de seară să o faci cu mult timp înainte să înceapă nebunia pocnitorilor – poți chiar să sari peste această plimbare în acea zi.


Dacă atunci când vă pregătiți să ieșiți afară nu vrea, nu îl forța, pentru că poate deja a auzit niște petarde pe care tu nu le-ai sesizat. Bineînțeles, la plimbare ieșiți obligatoriu cu câinele în lesă, chiar dacă altădată obișnuiți să îl lăsați liber.


Jucați-vă în casă, obosește-l prin joacă. Poți încerca să combini joaca cu masa de seară. Un exercițiu ce îl stimulează intelectual este echivalentul unei plimbări lungi.


Poți găsi aici niște puzzle-uri făcute în casă:

https://www.youtube.com/watch?v=1X68f6qXuLE&t=411s


O metodă tot mai recomandată de către medicii veterinari pentru calmare este folosirea uleiului de CBD – puteți găsi informații mai multe despre el aici:

https://doctortotolici.ro/vet-stuff/ulei-de-cbd-pentru-animalele-de-companie/


Trebuie să îl administrați cu 30 min înainte pentru a avea timp să își facă efectul.

Administrarea se face în funcție de talia animalului, așa că cel mai bine este să întrebați medicul veterinar care vă cunoaște istoricul medical al blănosului vostru.


De exemplu, câinelui meu, un bichon, îi administrez o picătură – asta pentru cei care aleg să nu discute cu medicul veterinar, să aveți o idee, ca să nu exagerați doza.


Creați un culcuș care să îi ofere senzația de siguranță – puteți folosi și panouri antifonice cu care să înconjurați culcușul – va mai atenua din zgomot.