top of page

Calmarea animalelor de Revelion



Perioada sărbătorilor de iarnă - un coșmar pentru stăpânii blănoșilor terifiați de artificii, pentru salvatorii de animale de a doua zi și pentru veterinarii care pleacă de la petreceri de Revelion pentru cazuri grave datorate artificiilor.


An de an, după noaptea de Revelion, internetul e inundat de anunțuri cu pisici și câini pierduți sau fugiți de acasă din cauza zgomotelor asurzitoare provocate de artificii.


Pentru un animal artificiile și pocnitorile sunt un fenomen brusc, pentru care nu apucă să se pregătească și să înțeleagă ce se întâmplă, pentru el fiind echivalentul unui bombardament pentru noi – iar faptul că au auzul mult mai fin decât al nostru nu ajută deloc.


Deși toate acestea nu sunt o noutate, nu mulți oameni știu cum să prevină dispariția animalului, sau cum să facă față situației în cazul în care acesta devine foarte neliniștit.


Trebuie să știm în primul rând că există cazuri în care unii blănoși nu mai pot fi salvați – da, pot muri de la șoc și stresul provocat de artificii.


Există totuși soluții pentru a le face noaptea de Revelion ceva mai ușoară prietenilor noștri necuvântători și pentru a evita pierderea lor.


 

Când câinele tău stă doar în grădină, fără acces în casă...


Trebuie să înțelegi că pentru animale, petardele și artificiile se aud mult mai puternic decât le auzim noi, fiind o adevărată traumă pentru acestea.


Chiar dacă crezi că efectiv câinele tău nu poate scăpa din gradină, gândește-te că acesta va fi terifiat și va reacționa în disperare, riscându-și chiar viața doar ca să găsească un loc unde să înceteze zgomotele asurzitoare. Chiar dacă îl prinzi în lanț, ai garduri înalte sau el are propriul spațiu cu gard, acesta tot poate scăpa.


Dacă locuiești la casă și nu vrei să bagi animalul în casă, sigur ai o cameră tehnică, o bucătărie/baie exterioară, un hambar – orice închis cu ușă, din care câinele nu poate fugi săpând sau sărind.

Cel mai bine este să îl lași să intre de bunăvoie în acea încăpere de câteva ori înainte de această noapte pentru a știi că se află tot în preajma casei și este un spațiu sigur pentru el.

Nu uita să te asiguri înainte că nu există lucruri ușor accesibile în care se poate răni (cuie, fierăstrău, lemne ce pot cădea).


Așează-i o pătura, poate ceva ce are mirosul tău, o jucărie, un culcuș, orice l-ar ajuta să se simtă în siguranță – așa știi că ai scăpat de grija de a-l căuta a doua zi.


Răsfățații de apartament – ce ne facem cu ei?


Fie că locuiești la casă sau la apartament, fie că ai câine sau pisică, dacă îți petreci noaptea de Revelion cu blănosul tău știi cât de agitat devine când începe zgomotul puternic al artificiilor.


Cel mai important lucru este ca tu să fii în primul rând calm, pentru a nu-i transmite starea ta de neliniște animalului.


De cele mai multe ori pisicile doar se pitesc terifiate în locuri ascunse rămânând acolo o perioadă lungă de timp.


În schimb, câinii sunt mai greu de gestionat pentru că nu își prea găsesc acel loc.

Partea bună este că nu pot fugi dacă sunt în casă. Partea proastă este că tot îți poate scăpa când ieși la plimbare cu el dacă nu ești atent/ă.

De aceea cel mai bine este ca plimbarea de seară să o faci cu mult timp înainte să înceapă nebunia pocnitorilor – poți chiar să sari peste această plimbare în acea zi.


Dacă atunci când vă pregătiți să ieșiți afară nu vrea, nu îl forța, pentru că poate deja a auzit niște petarde pe care tu nu le-ai sesizat. Bineînțeles, la plimbare ieșiți obligatoriu cu câinele în lesă, chiar dacă altădată obișnuiți să îl lăsați liber.


Jucați-vă în casă, obosește-l prin joacă. Poți încerca să combini joaca cu masa de seară. Un exercițiu ce îl stimulează intelectual este echivalentul unei plimbări lungi.


Poți găsi aici niște puzzle-uri făcute în casă:


O metodă tot mai recomandată de către medicii veterinari pentru calmare este folosirea uleiului de CBD – puteți găsi informații mai multe despre el aici:


Trebuie să îl administrați cu 30 min înainte pentru a avea timp să își facă efectul.

Administrarea se face în funcție de talia animalului, așa că cel mai bine este să întrebați medicul veterinar care vă cunoaște istoricul medical al blănosului vostru.


De exemplu, câinelui meu, un bichon, îi administrez o picătură – asta pentru cei care aleg să nu discute cu medicul veterinar, să aveți o idee, ca să nu exagerați doza.


Creați un culcuș care să îi ofere senzația de siguranță – puteți folosi și panouri antifonice cu care să înconjurați culcușul – va mai atenua din zgomot.


Nu îl forțați să facă nimic, lăsați-l să facă ture prin casă dacă are nevoie, acordați-i atenție dacă vine la voi.


Nu lăsați geamurile deschise – puteți să dați televizorul mai tare, pentru a mai atenua din zgomotele de afară.


Și cel mai important este calmul vostru – câinele poate tremura, gâfâi, săpa în covor, își poate face nevoile în locuri nepotrivite, va încerca să se ascundă – toate acestea sunt reacții normale situației la care este supus.

Nu îl certați pentru că doar va deveni mai agitat.

Dacă se ascunde în debara/dulap, nu îl închideți acolo pentru că îi sporiți anxietatea.


Amintește-ți că tu ești liderul haitei, iar dacă tu îți păstrezi calmul, treptat și câinele tău se va lua după tine.


Ziua de după Revelion


Ce fac dacă mi-am pierdut blănosul?


În cazul în care nu ați putut evita această tragică întâmplare, încărcați-vă cu timp și răbdare și porniți la drum în căutarea lui – frecventați zonele din jurul casei, strigându-i mereu numele.

Cel mai bine este ca animalul să aibă microcip, ca în cazul în care cineva îl găsește să poată fi scanat la cabinetul veterinar.


Fie că are cip, fie că nu – luați câteva poze recente cu el și postațile public pe Facebook împreună cu numele la care răspunde, dacă e mascul sau femelă și un număr de telefon la care puteți fi contactați, căutați grupuri de câini și pisici din orașul vostru și distribuiți acolo. Astfel, dacă cineva îl zărește vă poate ajuta cu informații.


Util este să printați și afișe pe care să le lipiți pe stâlpi, pentru că sunt multe persoane în vârstă care îi pot găsi, dar nu au acces pe social media.



Ce fac dacă găsesc un blănos rătăcit?


Dacă în plimbarea ta de după noaptea de Revelion, sau chiar în acea noapte, vezi pe drum un câine, sau chiar pisică cu zgardă – acela sigur este pierdut. Sunt și multe cazuri când nu poartă zgardă, dar se vede că sunt îngrijiți sau sunt de rasă.


Cel mai mare ajutor pe care îl poți da este să îi iei la tine provizoriu până când se deschide un cabinet veterinar unde poți merge să îl scanezi de cip.

Dacă nu ai posibilitate de găzduire, poți să îi faci o poză, să scrii locul unde l-ai văzut și ora – așa măcar proprietarii își pot face o idee de traseu pe unde să își caute prietenul necuvântător.


Dacă te-ai trezit cu un animal care nu are cip, începe căutarea pe grupurile de animale pierdute din orașul tău – postează poze cu blănosul, dacă e mascul sau femelă și cum te pot contacta proprietarii.


Dacă timp de câteva zile nu găsești proprietarul, apelează la asociațiile din orașul tău, ei te pot ajuta fie cu preluatul, fie să îi găsești un foster pe perioadă mai lungă, sau te pot sfătui ce să faci în continuare.



Voi ce metode folosiți pentru a vă liniști prietenul patruped?

Puteți lăsa răspunsurile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.




bottom of page