top of page

Cum învăț eficient?


Când te decizi că vrei să devii doctor veterinar, știi că pasul ce trebuie să îl faci este să urmezi facultatea de medicină veterinară, însă nimeni nu îți spune să te pregătești pentru nopți albe în bibliotecă.

Eram așa entuziasmată că voi fi studentă la medicină veterinară, că am încercat să învăț niște anatomie în vacanța dinaintea începerii anului 1 de facultate. Am făcut rost de niște cărți de medicină veterinară și eram hotărâtă să știu măcar toată anatomia oaselor când începe semestrul.

Ei bine, cum lucrurile nu merg mereu după plan, acest entuziasm s-a sfârșit cu prima pagină din manualul de osteologie. Efectiv nu înțelegeam decât cuvintele de legătură, iar pe atunci nu se găseau prea multe resurse despre medicină veterinară în limba română (așa am și pornit acest proiect, dar asta e altă poveste).

După multe încercări de memorare a manualelor și trecută deja prin sesiuni pline de stres și panică, am reușit să înțeleg cum pot învăța eficient fără să mai pierd nopți întregi, din care oricum nu rămâneam cu prea multă informație odată ce susțineam examenul.

Am fost întrebată de mai multe ori eu cum învăț, așa că m-am gândit că un articol legat de acest aspect e binevenit pentru oricine se află în situația în care mă aflam eu în anul 1.



ÎNVAȚĂ PENTRU TINE, NU PENTRU PROFESOR

Un lucru de care a trebuit să îmi tot amintesc de-a lungul timpului, atât pentru a mă motiva cât și pentru a trece de frica examenului. Pentru mine examenele erau echivalentul cu mersul la spânzurătoare, deși, sinceră să fiu, cred că acolo mergeam mai relaxată.

Trebuie să conștientizezi că tu ești pe cale să devii medic veterinar, iar când vei profesa în cabinet, nu va fi niciun profesor care să te tragă la răspundere dacă nu îți mai amintești o informație care ar putea salva viața pacientului tău. În schimb va trebui să treci peste vină, explicații date proprietarului și poate alte consecințe mai grave.


PUNE ÎNTREBĂRI LA LABORATOARE / SEMINARII / CURSURI

Nu pleca niciodată cu nelămuriri, pentru că dacă îți este rușine să întrebi, mințindu-te că vei căuta informația mai târziu, îți pot garanta că în aproximativ 80% din cazuri nu o vei găsi pe internet.

Eu nu voi spune clasica încurajare cum că profesorii vor fi chiar veseli pentru că îi întrebi și pentru că pari interesat. Desigur, unii chiar sunt veseli, și te țin minte mai ușor, fiind mai blânzi cu tine la examene dacă văd că îți pasă să le înțelegi materia.

Din păcate sunt și profesori care se enervează că sunt întrerupți. Fie nu au chef de explicații suplimentare, vrând doar să termine ora, fie nu au răspuns la întrebarea ta.

Am dat și de profesori care nu știau și mă expediau repede, dar și de profesori care au recunoscut că nu știu, dar s-au interesat și au revenit cu un răspuns, iar aceștia merită tot respectul studenților.

În acest aspect trebuie să fi 100% egoist/ă și să nu te gândești că deranjezi pe nu știu cine sau să îți fie rușine.

Trebuie să te gândești doar la tine și să faci tot ce ține de tine pentru a afla răspunsul la nelămurirea pe care o ai.

La urma urmei, după ce termini facultatea vei fi pe cont propriu și vei avea nevoie să ai o claritate asupra informațiilor din capul tău, iar dacă nu înțelegi ce înveți, nu vei ține minte pentru mult timp detaliile esențiale.


CITEȘTE MĂCAR O ORĂ ÎN FIECARE SEARĂ, ÎNAINTE DE CULCARE

Eu am testat treaba asta întâmplător înainte să știu că ceea ce fac funcționează și am observat că a mers, însă există numeroase studii care susțin că somnul între sesiuni de învățat e mai eficient decât o singură sesiune lungă de învățat.

Pe scurt, creierul are o capacitate limitată de memorare pe timp de zi, iar peste noapte, procesează și înmagazinează informația din acea zi, pentru a putea fi accesată ulterior.

De asemenea, este foarte important să ai parte de o noapte întreagă de somn odihnitor. De aceea când te ambiționezi să înveți o carte întreagă cu o noapte înaintea examenului și nici nu dormi suficient, procesul de stocare nu are loc, iar în capul tău va fi doar un haos de informație.

Fă-ți un obicei să citești înainte de culcare, zi de zi. Chiar dacă nu o oră, măcar 10 minute sau un număr de pagini - tu stabilești ce e mai bine pentru tine. Oricât de puțin ar fi, dacă e zilnic, în sesiune îți vei mulțumi.


Avantaje: nu vei acumula multă materie pe sesiune, vei învăța din timp și vei adormi mai ușor (unele manuale sunt foarte bune somnifere).


ASOCIAZĂ CUVINTE CU IMAGINI

Încearcă de fiecare dată să asociezi informația cu imagini. De exemplu, la anatomie, nu toci textul ca apoi să cauți pe imagini unde se află nu știu ce formațiune a osului, ci fă aceste două lucruri în paralel.

Dacă manualul nu îți oferă poze, de exemplu la virusologie, caută tu pe internet cum arată acel virus la microscop sau cum arată boala pe care o provoacă și asociază informația cu poza. Îți va fi mult mai ușor să îți amintești ulterior.


ÎNVAȚĂ ÎN GRUP

E mult mai ușor să înveți cu colegii. Și mai distractiv. Bineînțeles, cât timp nu devine prea distractiv și toată lumea uită de învățat.

Dacă se organizează seri de învățat cu grupa, nu lipsi, sau poți chiar tu să le organizezi. Vă veți apropia mai mult și în același timp veți fi și pregătiți pentru examene.


ÎNVAȚĂ PREDÂND

Cea mai ușoară cale de a memora cât mai bine informația este să o predai. Din nou, sunt studii făcute pe tema asta care arată cât de eficientă este metoda.

Dacă un coleg te roagă să îi explici și lui materia, înainte de a-ți da ochii peste cap gândește-te că este în favoarea ta.

Când încerci să explici altcuiva, îți vei explica ție fără să realizezi. Dacă nu ai cui să ii predai, poate funcționa și cu un ursuleț de pluș, o plantă sau orice atâta timp cât îl consideri un elev pe care trebuie să îl faci să înțeleagă materia.


CLASICELE CARIOCI

O metodă clasică și eficientă este să îți subliniezi ideile principale. Oferă-i creierului tău distracție și scoate-l din monotonia scrisului cu aceeași culoare.


ÎNVAȚĂ PE SUBIECTE

De cele mai multe ori profesorii oferă la începutul semestrului tematica examenelor. Dacă nu, o poți cere tu, e dreptul tău.

Toate cărțile prin care am trecut eu până acum sunt pline de informații pompoase, unele doar ca să umple paginile și să facă cartea mai groasă.

Reține faptul că medicina veterinară nu e ca medicina umană, unde te specializezi bine pe o ramură și continui în acea direcție. Cu toate că la medicină umană responsabilitatea poate fi mult mai mare, într-un sens veterinara este mai grea, pentru că înveți mai multe specii și trebuie să știi și cardiologie și chirurgie și anesteziologie și ortopedie și etc etc.

Așa că tu, ca viitor medic bun la toate, trebuie să cunoști informațiile practice, nu cine și în ce an a descoperit eu știu ce ligament. Iar majoritatea cărților din facultate sunt pline de astfel de informații.

Deci, ia subiectele pentru examen sau capitolele din carte și fă-ți rezumat cu ideile cele mai importante. Normal, asta presupune să o faci din timp, eventual săptămânal cu ce s-a predat deja, pentru ca în sesiune e imposibil să citești toată materia, ce să mai zic de a o rezuma.


ÎNREGISTREAZĂ-TE CITIND

Folosește telefonul pentru a te înregistra când citești. E destul de util și poți asculta înregistrarea când faci duș, când mănânci sau în drum spre facultate. Îți salvează timp și e imposibil să nu reții informații care ți se tot repetă în urechi.

Eu așa am început canalul de YouTube, m-am înregistrat și mi-am dat seama că poate această metodă ar merge și la alții, iar împreună cu un video interactiv e combinația ideală pentru a învăța.


Voi ce metode de învățat folosiți? Puteți lăsa răspunsurile voastre în secțiunea de comentarii.



bottom of page