top of page

Epilepsia la câine


În epilepsie apare o dezordine în funcționarea normală a creierului. În această afecțiune, există un dezechilibru între activitatea care "excită" și cea care "inhibă" creierul.

Acest dezechilibru apare din cauza unor semnale electrice anormale din creier, care se propagă în tot corpul și provoacă mișcări involuntare și pierderea temporară a conștiinței.


Epilepsia este o boală neurologică cronică întâlnită destul de des la câini.

Ultimele studii ne spun că aproximativ 1% dintre câini suferă de epilepsie.


Principala manifestare este criza convulsivă neprovocată. Criza începe și se termină brusc, are caracter recidivant (= se repetă), animăluțul își pierde controlul voluntar, apare un tremor necontrolat al corpului și rigiditatea musculaturii.


Epilepsia se ia în calcul ca diagnostic atunci când două crize consecutive sunt la interval mai mare de 24 de ore.

Altfel, crizele poartă denumirea de crize epileptiforme și au altă cauză.


Prima criză epileptică la câini poate să apară în intervalul de vârstă 6 luni - 5 ani.

Unele rase sunt mai predispuse să facă epilepsie din cauza fondului genetic

(Beagle, Ciobănesc german, Tekel, Cocker).

Reprezintă o URGENȚĂ una din următoarele:

  • o criză convulsivă durează mai mult de 5 minute

  • mai mult de 3 crize în 24 de ore

  • convulsii în grup – practic o criză se transformă în alta, provocând convulsii repetate


Diagnostic și tratament


Diagnosticul epilepsiei este complex și se face prin excludere. Este foarte important să descrii foarte bine criza sau chiar să o filmezi pentru a o arăta medicului veterinar.

Cel mai probabil atunci când ești cu animăluțul la medic, acesta nu mai este în criza epileptică și orice detaliu este important.


Pe lângă consultul neurologic al pacientului este posibil ca medicul veterinar să efectueze analize de sânge sau examinări imagistice precum radiografia sau computer tomograf.



Aproximativ 75% dintre cazuri răspund favorabil la tratamentul cu anticonvulsivante. Unii pacienți primesc doar un tip de medicament, pe când alții pot să primească două sau chiar trei tipuri de medicamente cu acțiune anticonvulsivantă.



Important de știut este că epilepsia poate fi ținută sub control cu tratamentul adecvat, dar acesta este un tratament zilnic și probabil pentru toată viața animăluțului.



Cum îți poți ajuta câinele în timpul unei crize epileptiforme? Ce să faci și ce să nu faci?



  • ai grijă să nu se loveascăîn timpul unei crize câinele nu este conștient și poate să cadă din pat sau să se lovească de obiectele din jur, așa că cel mai bine este să îl așezi pe podea

  • dacă sunt și alte animale în jur este bine să le îndepărtezi ele se pot agita sau chiar pot mușca câinele care face crizele convulsive

  • filmează criza în întregimedetaliile din filmare pot să ajute la stabilirea diagnosticului

  • nu băga mâna în gura câinelui în timpul unei crize din cauza mișcărilor involuntare cel mai probabil o să te muște

  • după stabilirea tratamentului urmează cu strictețe indicațiile medicului veterinar dacă este cazul, pacientul va primi unele medicamente ce se administrează chiar în timpul unei crize, așa că este bine să le ai într-un loc ușor de accesat


Unele crize convulsive nu au nici o legătură cu epilepsia. Ele pot să apară:

  • la puii de câine în urma unei scăderi a glicemiei - criză hipoglicemică

  • intoxicații, boli virale (jigodia sau Distemper)

  • traumatisme la nivelul capului

  • boli metabolice


 

În concluzie, câinii ce suferă de epilepsie pot sa trăiască o viață normală după punerea unui diagnostic corect și stabilirea unui tratament adaptat afectării cerebrale individuale.

Cel mai important este din partea proprietarilor să comunice des cu medicul veterinar și să respecte indicațiile tratamentului.


 

Vă dorim pentru blănoși sănătate și plimbări frumoase!



bottom of page