
Poate că te-ai întrebat de multe ori cum se predă medicina veterinară în altă țară sau poate ți-ai fi dorit să studiezi în străinătate, dar din diferite motive ai ales să rămâi în România - lasă regretele deoparte, pentru că există o oportunitate grozavă pentru tine.
În caz că nu știai, există un program pentru studenți care îți oferă posibilitatea să studiezi în altă țară, pentru o perioadă limitată de timp.
David, noul nostru coleg, este anul 5 la medicină veterinară și a aplicat pentru acest program, iar în acest articol puteți afla detalii despre Erasmus din perspectiva cuiva care a fost implicat direct.
Ce este Erasmus?
Programul Erasmus (Schemă de Acțiune a Comunității Europene pentru Mobilitatea Studenților) este un program de schimb studențesc al Uniunii Europene (UE), înființat în 1987.
Erasmus+ este noul program care combină toate programele actuale ale Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport, care a fost început în ianuarie 2014.
Pe scurt, programul Erasmus este un program pentru studenții din toată Uniunea Europeană în care aceștia au ocazia să încerce viața de student în altă țară.
Cu Erasmus ai ocazia să călătorești și să mergi în țări în care poate nivelul de studii este mult mai ridicat sau într-o țară în care ai visat mereu să locuiești pentru o scurtă perioadă de timp.
Acest program este valabil pentru studenții deja absolvenți ai primului an de studii.
Există două tipuri de mobilități:
mobilități pe studiu - acestea implică ca studentul să meargă un semestru întreg la o facultate aleasă de el și să își susțină examenele în țara respectivă;
mobilități pe practică - ceea ce înseamnă că pe o perioada de 2-3 luni poți să mergi într-o altă țară, în timpul semestrului sau în vacanța de vara și să lucrezi în domeniul studiat de tine.
Condiții de eligibilitate și cum poți să aplici
Pentru a participa la o mobilitate de studiu trebuie respectate anumite cerințe și au în vedere faptul că un student:
este înmatriculat în cadrul Universității (la nivelul studiilor de licență – absolvent al anului I, masterat sau doctorat) până la finalul perioadei planificate de mobilitate;
are rezultate academice bune: media anilor de studiu absolviți anterior este minimum 7,00 și este integralist;
cunoaște limba străină în care se vor desfășura cursurile, la un nivel minim B1.
În primul rând trebuie să bifezi criteriile de mai sus, după care trebuie să ai o doză de curaj sau un prieten puțin mai nebun care să te facă să ieși din zona de confort pentru a lua decizia de a pleca într-o altă țară pentru o experiență unică.
În al doilea rând, după ce te-ai decis sau ai măcar o idee despre țara sau chiar universitatea la care vrei să mergi, pasul următor este să iei legătura cu biroul Erasmus din cadrul universității care este implicată în acest program, iar ei o să te ajute cu tot ceea ce este nevoie și o să îți răspundă la toate nelămuririle.
Programul Erasmus funcționează pe parteneriate și există posibilitatea ca universitatea la care te-ai gândit să nu aibă parteneriat cu universitatea ta, de aceea ar fi indicat să ai cel puțin două sau trei variante.
Lucruri de care ar trebui să ți cont
Ar fi bine să te interesezi de țara/zona în care mergi și să cunoști câteva detalii pentru a nu avea surprize cum ar fi:
situația financiară din zonă (cât de scumpă este chiria, cât de scump este traiul etc.);
limba în care se predau cursurile (ex: în Italia marea majoritate a facultăților se studiază doar în limba italiană);
care este situația politică din țară (nu ți-ai fi dorit să pleci cu Erasmus în Ucraina în semestrul 2 al anului 2021-2022);
religia și cultura este un alt lucru de care ar trebui să ți cont - oamenii din țări precum Iordania au o privire diferită asupra tipului de îmbrăcăminte pe care ar trebui să îl îmbrace o femeie, iar rugăciunile în țările musulmane încep în cel mai fericit caz la ora 5 dimineața și se aud în tot orașul (dar nu este un motiv pentru care să nu vizitezi o țară musulmană, te obișnuiești repede și nu te mai trezești în fiecare dimineață).
Un student înscris la programul de licență, master sau doctorat poate să acumuleze până la 12 luni în acest program.
Asta înseamnă că, dacă vrei să mergi 4 luni pe un program de studii într-o anumită țară, după terminarea mobilității ai posibilitatea să mergi într-un nou schimb de experiență până când acumulezi 12 luni.
Excepție de la această regulă sunt facultățile de medicină care au la dispoziție 24 de luni.
Dacă în timpul licenței ai acumulat 12 luni cu Erasmus și te înscrii la master, ai la dispoziție încă 12 luni.
Uniunea Europeană îi ajută pe studenții acceptați în program cu sume de bani cuprinse între 470 și 520 de euro în cazul mobilității pe studiu și cu 670-720 de euro pentru mobilitățile pe practică.
Sumele de mai sus reprezintă bursa ta pe o lună, ceea ce înseamnă că dacă mergi într-o mobilitate de 2 luni o să primești o sumă cuprinsă între 940 și 1040 de euro (la mobilitatea pe studii). Suma variază în funcție de țara în care mergi.
Un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul sunt legile din țara în care mergi.
Spre exemplu eu am ales să merg cu Erasmus în Turcia, unde dacă stai mai mult de 90 de zile în țară o să ai nevoie de permis de ședere, ceea ce implică un interviu la un institut pentru imigranți pentru a-ți face un ID turcesc care să îți permită să stai în țară o perioada mai lungă de 90 de zile.
De ce te-ar ajuta această experiență
Experiența Erasmus este o oportunitate de care fiecare student ar trebui să profite.
Ai ocazia să vizitezi alte țări, culturi, religii, poți să îți faci prieteni din toate colțurile lumii, deoarece sigur nu o să fi singurul student Erasmus la universitatea la care o să mergi.
De regulă, oamenii implicați în asemenea programe o să fie foarte fericiți să te ajute cu orice probleme întâmpini pe durata mobilității și nu o să te simți singur nici o secundă.
Din experiența mea proprie, în prima lună din mobilitatea mea Erasmus în Turcia am cunoscut oameni din Kazahstan, Rusia, India, Japonia, Siria, Franța, Africa, Sudan și Pakistan - oameni frumoși cu zâmbetul pe buze care doresc să îți împărtășească o parte din cultura lor și în același timp să cunoască cultura ta.