Atunci când vorbim despre plante toxice pentru câini, trebuie să știm că sunt zeci, chiar sute de plante care odată ingerate de către patrupedul nostru pot să le afecteze starea de sănătate.
În acest articol vom aminti doar cele mai des întâlnite plante din căminul nostru.
Cel mai important este să prevenim și să avem grijă ca patrupedul nostru să nu ajungă sa consume asemenea plante. Însă, dacă acest lucru se întâmplă, nu trebuie să ezităm să apelăm la medicul veterinar, deoarece este o cursă contra cronometru.
Lista celor mai întâlnite plante de apartament care prezintă toxicitate pentru câini:
Crizantemele
Aceste flori pot provoca vomă și pot să afecteze capacitatea de coordonare a animalului. Chiar dacă prezintă mai multe elemente toxice în componență, crizantemele provoacă doar simptome ușoare, atâta timp cât au fost consumate într-o cantitate mică.
Filodendronul
(Philodendron)
Bogată în cristale de oxalat de calciu, aceste plante pot provoca regurgitare
( = revenire în gură a alimentelor din stomac sau esofag, care are loc fără efort de vomă), arsuri la nivelul gurii și hipersalivație.
Zambilele
Toxinele acestei flori sunt localizate în rădăcină, dar și în bulbii acesteia. Ingerarea acestora poate să provoace semne digestive precum diaree, vomă sau hipersalivație.
Lalelele
Fac parte din aceeași categorie de plante ca și zambilele, iar simptomele sunt asemănătoare dacă bulbii sunt mâncați.
Copacul banilor
(Arbore de jad)
Doar mestecarea frunzelor acestei plante ornamentale poate să provoace
pierderi de echilibru, depresie și regurgitare.
Aloe
Chiar dacă este o plantă cunoscută și folosită în domeniul medical,
mestecarea acestor plante poate să inducă diaree, vomă și letargie
( = stare caracterizată printr-un somn adânc, de lungă durată,
însoțit de diminuarea funcțiilor vitale).
Leandrul
Sunt plante întâlnite mai des în grădină, dar totuși pot fi aduse și în interiorul casei pe perioada iernii. Această plantă poate provoca aritmii cardiace, semne neurologice, dureri abdominale, hipersalivație și diaree.
Crinul
Deși o floare foarte frumoasă, aceasta este și foarte periculoasă. Ingerarea acestei flori sau chiar și a polenului acesteia poate provoca insuficiență renală și chiar moarte.
Sagotier Japonez
(Cycas revoluta)
Conținutul acestei plante ornamentale poate produce insuficientă hepatică după 1-3 zile de la consum. Toate părțile plantei sunt toxice și pot fi fatale atunci când câinele care a consumat această plantă nu este tratat imediat.
Asparagusul
La contactul cu pielea aceasta poate provoca iritații,
iar dacă fructele sunt mâncate pot provoca dureri abdominale, diaree și vomă.
Alte plante din jurul casei care pot să fie periculoase: Azaleea, Degețelul Roșu, Vâscul, plantele de roșii, Brândușa de Toamnă, Narcisele, Irisul ș.a.
Nu există doi câini la fel, sensibilitatea sau nivelul de toleranță poate să difere, iar simptomatologia se poate manifesta mai agresiv sau mai mai puțin agresiv în funcție și de cantitățile ingerate.
Este important să fim atenți la animalele noastre, deoarece este mult mai ușor să previi decât să tratezi.
Dacă am vorbit despre plante pe care să nu le aduci în casă, sau cel puțin să fii foarte precaut în momentul în care ai un cățel curios, putem să dăm exemple și de câteva plante sau flori pe care poți liniștit să le ai împrejurul câinelui tău, iar dacă acesta simte nevoia să muște din ele, nu o să pățească nimic:
Violetele, Palmierul Areca, Bambusul, Trandafirii, Gura Leului, Rozmarinul, Planta Păianjen, Crăițele, Margaretele, Camellia ș.a.
Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre plantele toxice și non-toxice pentru câinele vostru, vă recomandăm să consultați website-ul Societății Americane pentru Prevenirea Cruzimii Împotriva Animalelor:
Dacă câinele tău a ingerat o plantă toxică, este foarte important să fie supravegheat îndeaproape, iar ideal ar fi să nu așteptați până încep să apară manifestări ale unei intoxicații, schimbări de comportament sau alte simptome.
Contactează de urgență un veterinar și urmează instrucțiunile lui cât mai rapid. Aceste situații trebuie să fie tratate cu seriozitate, iar rapiditatea este un factor important pentru un deznodământ fericit.
Kommentarer