Pentru că este un subiect sensibil și controversat în care cele care au de suferit nu sunt nimeni altele decât animăluțele, venim cu informații utile care să clarifice anumite aspecte privind importanța sterilizării la timp a animalelor de companie.
Din păcate de multe ori încurajarea proprietarilor să își dea animăluțul
la montă (= împerecheat) măcar o dată, vine chiar de la anumiți veterinari, care din diverse interese încurajează acest lucru.
Acesta este primul mit pe care dorim să îl aducem în discuție, pentru că este complet fals.
În primul rând, pe drumul parcurs în facultate de către viitorii medici, cadrele didactice reamintesc constant că STERILIZAREA ESTE CEA MAI BUNĂ ȘI SIGURĂ METODĂ PENTRU ANIMĂLUȚELE DE COMPANIE, pentru că prevenim apariția diferitelor boli sau complicații ulterioare.
Bineînțeles, dorim să precizăm și că este interzis prin lege înmulțirea animalelor de companie, de către crescătorii neautorizați.
De multe ori proprietarii se gândesc că ”pisica/cățelușa vrea să fie mamă și e păcat să le privezi de acest lucru".
Un alt mit des întâlnit, adevărul fiind că, acest instinct matern apare de cele mai multe ori abia atunci când pisica/cățeaua este gestantă sau cu mult mai târziu și anume după nașterea puilor.
Bineînțeles, aici adăugăm și cazul masculilor, pe care unii stăpâni "nu doresc să îi priveze de plăcerea vieții ". Un alt mit, deoarece pentru aceștia actul sexual nu este făcut pentru plăcere, ci pentru reproducere. Este strict fiziologic, total diferit față de actul sexual dintre oameni.
La masculi procedura de extirpare a testiculelor se numește castrare și prezintă avantaje ca:
reducerea apariției bolilor de prostată precum inflamațiile sau cancerul de prostată;
eliminarea apariției cancerului testicular.
Ca concluzie, putem spune că similitudinile pe care oamenii încearcă să le facă între ei și animale nu sunt tocmai corecte deoarece fiecare organism s-a adaptat diferit nevoilor cotidiene și evoluției ca specie.
Ce este și ce presupune această intervenție?
Sterilizarea este procedeul chirurgical care constă în înlăturarea organelor sexuale ale unei femele (ovarele si uterul).
Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale prin care se pot înlătura:
doar ovarele (ovariectomie);
ovarele împreună cu uterul (ovariohisterectomie) - aceasta este metoda cea mai utilizată în cele mai multe cabinete veterinare deoarece prezintă avantajul faptului că odată extirpat, uterul nu mai reprezintă un risc la adresa sănătății animalului în ceea ce privește posibilele infecții care pot sa apară.
Cât de dureroasă este această operație pentru animăluț?
Această procedură este făcută sub anestezie generală, iar executată corect nu implică riscuri și nici un grad ridicat de durere, pacientul putând pleca acasă chiar în aceeași zi, cu respectarea indicațiilor medicale postoperatorii.
Când este indicat să fie efectuată intervenția?
De regulă în primul an de viață, pentru a evita apariția ulterioară a anumitor boli.
Este dovedit că în cazul în care animalele sunt sterilizare înaintea primului sau imediat după primul ciclu sexual șansele apariției cancerului scad drastic.
Avantajele sterilizării
prevenirea apariției piometrului - acumularea puroiului la nivelul uterului, o urgență medicală ce poate duce la moartea animalului dacă nu se intervine chirurgical și la timp;
reducerea semnificativă de apariție a cancerului și a infecțiilor;
eliminarea perioadelor de călduri lungi și dese, a gestațiilor nedorite, a gestațiilor false;
scade riscul de a ne pierde blănosul, deoarece în perioada de călduri animalul este coordonat de simțuri și pleacă de acasă, pe când un animal sterilizat nu va mai fi atât de tentat de a părăsi curtea;
temperamentul animalelor sterilizate în general tinde sa fie mai liniștit, scăzând riscul unui comportament agresiv;
reduce semnificativ comportamentul dominant față de stăpân și animalele din jur;
reduce marcarea teritoriului, prin urinarea în diferite locuri din casă pentru a atrage parteneri;
scăpăm de "murdăria" produsă în timpul ciclului sexual;
prevenim costuri mari ce pot apărea atunci când lipsa sterilizării provoacă diferite boli animăluțului nostru.
Există și anumite situații în care sterilizarea este necesară pentru îmbunătățirea stării de sănătate a animalului, precum în cazul în care animalul suferă de hiperplazie vaginală, care este o boală datorată excesului anumitor hormoni sexuali produși de ovare (estrogen).
Într-un asemenea caz, sterilizarea este una dintre soluții atunci când animalul nu răspunde la tratamentul local sau medicamentos, iar în cazul unor asemenea boli există întotdeauna riscul de recidivă.
Sterilizarea animalelor fără stăpân
În cazul animalelor fără stăpân, sterilizarea reprezintă un procedeu obligatoriu și este o problemă cu care comunitățile de pretutindeni se confruntă.
Sterilizarea animalelor comunitare este necesară pentru a putea menține sub control numărul lor, reducând și suprapopularea adăposturilor, care ajung să nu mai facă față numărului mare de animale abandonate.
Există multiple campanii de sterilizare anuale în toate orașele țării susținute de stat sau de către voluntarii din domeniul veterinar și oameni cu dorința de a ajuta.
Încurajăm toți iubitorii de animale care au în zona în care locuiesc, animăluțe care poate sunt hrănite de vecini sau animăluțe care se descurcă cum pot, să își rupă puțin din timpul lor și să le ducă la sterilizat - există frecvent campanii de sterilizare gratuite, cabinete veterinare care împrumută cuști capcană sau chiar țin animăluțul peste noapte pentru recuperare (dacă nu aveți posibilitatea să îl țineți voi o noapte).
După sterilizare, acestea se repun în teritoriu, adică le eliberați de unde le-ați prins.
Legea 258/2013 Art. 13 , Alineatul (2):
Este OBLIGATORIE sterilizarea cainilor CU STĂPÂN SAU FĂRĂ STĂPÂN, aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare. (Câinii poliției/armatei sau cei prea bolnavi sau bătrâni pentru a suporta anestezia.) *Prin METIȘI, legea înțelege TOȚI câinii fără CERTIFICAT de PROVENIENȚĂ/
pedigree. Asta implică faptul că orice câine APARENT DE RASĂ care nu posedă documentul eliberat de Asociația Chinologica Română este de fapt METIȘ și este OBLIGATORIE STERILIZAREA / CASTRAREA lui.
Nerespectarea legilor menționate se pedepsesc cu amendă între 5000-10000 lei.
În concluzie, sterilizarea prezintă o multitudine de beneficii de care și stăpânul dar și animalul se vor bucura pentru o viață mai lungă și cu mai puține griji.
Această intervenție nu afectează în vreun mod negativ bunăstarea animăluțului pe parcursul vieții.
Este o manoperă la care are acces orice proprietar de animale, costurile nefiind foarte ridicate în comparație cu avantajele care sunt aduse și chiar existând campanii speciale de sterilizare în care se beneficiază de reduceri, daca nu chiar de gratuitate.
In cazul porcinelor, sunteti de acord cu sterilizarea fara anestezie?