top of page

Prima sesiune... Ajutor!


Vacanța este momentul când afli că timpul trece altfel când ești student.

Probabil ți se pare că a trecut extrem de repede, iar acum poate începe să se instaleze panica pentru prima sesiune.


Dacă ești printre cei care au profitat din plin de primul semestru de studenție și ți-ai amintit acum că mai trebuie să și promovezi examenele, haide să vedem ce poți face pe ultima sută de metri.


  1. Află datele examenelor

Pentru a-ți fi mai ușor, ia orarul în fața ta și notează toate materiile la care ai examen sau doar de prezentat proiecte, atât cele din prima prezentare, cât și cele din sesiunea de restanțe.

După ce ai notat data în care are loc fiecare examen, pune-le în ordine și notează ce trebuie să faci pentru a le promova.

Extrem de important este să ai grijă să îndeplinești toate criteriile pentru a te putea prezenta la examen.

Adică să ai toate prezențele necesare (aici fiecare profesor stabilește câte prezențe la laboratoare/cursuri dorește pentru a te primi în examen), să ai promovate toate testele din timpul semestrului (unii profesori dau 2-3 teste pe parcursul semestrului și trebuie să ai note de trecere pentru a putea intra în examen) ș.a.

Dacă mai ai de recuperat prezențe sau teste, încă ai timp să le faci. Du-te și vorbește cu fiecare profesor și află când poți recupera.

Important este să nu te lași pe ultima săptămână pentru că cel mai probabil nu ești singurul/singura în această situație, iar numărul celor care pot recupera laboratoare cu alte grupe este în general limitat.

Va trebui să faci niște sacrificii și să devii matinal/ă pentru a merge la laboratoarele de dimineață, pentru că după-masa/seara se vor înghesui și colegii tăi și va fi bătaie pe locuri, deci riști să rămâi cu laboratoare nerecuperate.



2. Informează-te


Pe lângă modul de desfășurare al examenului (oral/grilă/scris - detalii mai jos), este util să afli de la colegii din anii mai mari cum este profesorul cu care dai examenul, ce pretenții are, cum examinează.

Unii profesori sunt mai îngăduitori dacă ai o ținută prezentabilă, alții te vor în halatul de laborator, alții vor să ai caietul de notițe cu tine, să fii punctual și așa mai departe.

Orice informație care te ajută să adaugi un plus în ochii profesorului este foarte benefică.



3. Fă rost de subiecte


Pentru că timpul nu e tocmai în favoarea ta și sutele de pagini nu se pot citi peste noapte, cel mai eficient mod de a parcurge materia este să folosești subiectele de examen date de fiecare profesor la materia sa.

Bineînțeles, sunt și materii la care subiectele de examen sunt efectiv întreaga carte, dar măcar având o structură te va ajuta să înveți mai ușor.



4. Notițe


Dacă până acum nu ți-ai luat nici un fel de notițe de la cursuri (aici presupunem că ai deja cărțile), trebuie să înțelegi că nu e momentul schițelor frumos colorate și organizate.

Îți va lua foarte mult din timp dacă te apuci acum de sintetizat materia.

Așa că e momentul rugăminților dulci către colegii tăi care și-au luat notițe - împrumută-le și xeroxează-le.

Dacă nu au încredere să își lase munca unui întreg semestru în mâinile tale, mergeți împreună la xerox-ul facultății.

P.S. o ciocolată sau un suc (nu pe datorie) îți va îndulci colegul/colega și pentru semestrul viitor


Dacă nu ai găsit pe nimeni care să îți împrumute notițele și ești pe cont propriu, vom merge pe metoda clasică a sublinierii.


Ce ai nevoie:

- cărțile de la cursuri (pe pagina noastră de Patreon postăm rezumate, cărți și tot felul de materiale ajutătoare strânse de-a lungul anilor sau realizate de noi - accesul se face pe bază de abonament lunar)

- lista de subiecte

- markere (găsești și la noi în magazin -> aici)

- un organizator de învățat este de asemenea foarte util (îl găsești aici )


Acum vei lua materiile pe rând și îți vei face propriul conspect în funcție de lista de subiecte.


Lucruri de care să ți cont când subliniezi:

  • subliniază doar ideile principale, nu te pierde în detalii;

  • rămâi pe subiectele din lista dată de profesor, nu te împotmoli pe capitole adiționale.



5. Nu uita niciun subiect


Pentru că nu ai mult timp la dispoziție și scopul este să promovezi examenele (cu toate că nu ar strica să rămâi cu niște informații), cel mai util este să înveți câteva propoziții despre fiecare subiect. Și 1-2 propoziții sunt folositoare, ideea este să spui ceva despre acel subiect.



6. Motivează-te


Pentru că e greu să rămâi motivat/ă cu atâta materie, folosește ceva care să te motiveze și stabilește-ți obiective.

De exemplu, după 5 capitole parcurse, uită-te la 30 de minute din serialul preferat sau ieși la o țigară/cafea cu colegii - orice te relaxează.

Poți încerca și tehnica Pomodoro:




7. Dormi suficient


Poate ești genul care învață mai bine noaptea, atunci dormi pe timp de zi.

Oricând consideri că dai cel mai bun randament, stai treaz/ă și învață, dar nu neglija somnul.

Dormi când ești obosit/ă, chiar și 30 minute între sesiunile de învățat îți prinde bine (pe lângă somnul de 7-8 ore).

Dacă ești obosit/ă creierul nu îți va mai funcționa cum trebuie și doar vei pierde timpul încercând să înveți.



8. Mănâncă și bea apă


Pentru ca creierul și corpul să îți funcționeze cum trebuie, ai nevoie de hrană și apă.

Încearcă să eviți mâncarea fast-food perioada aceasta pentru că te va face moleșit/ă și vei dori doar să dormi.

Mănâncă cât mai sănătos și nu în cantități mari pentru că deja cărțile vor funcționa ca somnifere.



9. Prezintă-te la examen


Chiar dacă crezi că nu ai învățat suficient, nu rata ocazia de a te prezenta la examen.

Sunt șanse să îți pice un subiect ușor din care poate ai ținut minte ceva de pe la laboratoare sau ar putea fi profesorul într-o stare bună și foarte îngăduitor în acea zi.

Ideea este că sunt șanse multe ca totul să meargă bine. Dacă nu, e bine să vezi cum se desfășoară examenul, totuși, iar data viitoare îți va fi mai ușor, mai ales că sunt șanse bune să ai emoții și așa mai scapi de ele.



10. Nu copia


Este foarte important. Și nu pentru că îți furi ție căciula etc., ci pentru că riști să nu mai fi primit în examen mult timp.

Asta înseamnă și că pierzi prezentările gratuite și pe cele ieftine, așa că vei ajunge să plătești destul de mult să intri în examen, sperând că i-a trecut supărarea profesorului și că bagă în seamă dacă știi materia de data asta.

Profesorii știu când copiezi. Unii poate închid ochii, dar mulți nu sunt de acord cu asemenea practici și te taxează grav.

Chiar dacă ai colegi care copiază, nu te lua după ei. Au fost situații când profesorii i-au văzut, i-au lăsat să răspundă și apoi le-au dezvăluit că i-au prins că au copiat și nu a fost foarte drăguț deznodământul.



Model de desfășurare al examenului:


GRILĂ - este cel mai ușor, în general profesorii îți dau grilele înainte (nu te entuziasma, de obicei sunt sute), sau le poți afla de la colegii care au dat anul trecut. Sunt șanse bune ca grilele să fie aceleași, iar dacă sunt și rezolvate ai noroc.

În ziua examenului vei intra în sală, ți se va da foaia de examen cu grile, le vei rezolva, vei preda foaia și cam asta este tot. Ai mare grijă la întrebările care au răspunsuri multiple.

Foarte important - nu lăsa nicio grilă necompletată. Chiar dacă nu știi răspunsul, încercuiește o variantă care ți se pare că s-ar potrivi, poate ai noroc și primești un punct în plus (asta în cazul în care profesorul nu menționează explicit că răspunsurile greșite îți vor afecta negativ nota).


SCRIS - la această variantă te ajută foarte mult să înveți pe subiecte, pentru că în general subiectele pe care le primești sunt exact aceleași în ziua examenului.

În ziua examenului vei intra în sală (vor fi un număr limitat de locuri, nu veți intra toți deodată - nu amâna intrarea pentru că te pot apuca emoțiile mai tare și nu îți face bine la concentrare, plus că și profesorii își cam pierd din răbdare), îți vei alege un bilet care conține subiectele și vei scrie tot ce știi despre ele.

Poate sunt anumite informații care ție nu ți se par relevante, dar poate profesorul te poate puncta, deci nu lăsa nimic necompletat.

După ce ai terminat de scris, predai foaia și ai terminat cu examenul pe ziua aceea.

Unii profesori îți dau timp limitat, alții te lasă să scrii mai mult. Oricum nu ai extrem de mult timp, deci nu sta prea mult să te gândești la un subiect despre care nu știi prea multe.


P.S. Fiecare primește un bilet diferit, deci să întrebi colegii care au fost înaintea ta în sală ce subiecte au primit probabil nu te va ajuta - uneori se repune biletul, alteori nu.


ORAL - la acest tip de examen cel mai mare obstacol sunt emoțiile, iar cel mai important este să ți minte că și profesorii sunt oameni ca și tine și nu te vor mânca.

Examenul oral se desfășoară în principal precum cel scris, diferența fiind că vei citi personal profesorului ce ai scris, iar timpul de scris/gândit este mai scurt.

După ce îți alegi biletul de examen vei avea la dispoziție câteva minute să îți notezi ideile principale. În general cam 10 minute este timpul mediu în care ești lăsat/ă să îți notezi ideile, apoi profesorul te va pune sa citești subiectele de pe bilet și să începi să îi vorbești despre subiect (te poți uita pe foaia pe care ai scris sau poți chiar citi de acolo - probabil vei primi și niște întrebări, depinde de starea profesorului).

Mulți studenți preferă varianta aceasta de examen în locul examenului scris, pentru că aici profesorii te mai ajută punându-ți întrebări sugestive, iar uneori când ești la limita dintre note te pot întreba și din alte subiecte.

Știm că sună puțin înfiorător această metodă de examinare, dar vei vedea că este mult mai ușor când ești față în față cu profesorul și veți purta o discuție deschisă pe subiecte.



Nu uita:

  1. Nu este sfârșit de lume dacă pici, examenele se mai dau.

  2. Nu mereu este vina ta că nu ai promovat. Uneori profesorul e nedrept sau doar are o zi proastă... Cu toții am trecut printr-un moment de genul acesta măcar o dată.

  3. Oricum ar fi situația, ține capul sus și pregătește-te un pic mai bine pentru următoarea prezentare.


Un ultim lucru pe care trebuie să îl ții minte:

Chiar dacă ai promovat un examen - în special când nu ai fost foarte pregătit/ă - este deosebit de important să fii la curent cu materia predată, deci asigură-te că până la urmă ai învățat materia. Poți să te folosești de vacanțe pentru a recupera din lecții.

Următoarele capitole din materie, precum și alte materii din anii următori, se vor baza mult pe informațiile studiate până acum, iar acestea reprezintă cunoștințele fundamentale de care are nevoie orice medic veterinar bun.



Sesiune ușoară și cu cât mai multe examene luate!


P.S.: ne poți lăsa părerea ta despre prima experiență cu examenele în secțiunea de comentarii


bottom of page